Fico na summite vynechal slávnostný obed, ponáhľal sa do parlamentu

23.06.2012 Celý región

Bratislava/Praha 22. júna (TASR) - Premiér Robert Fico bol jediný z dnešných hostí summitu Vyšehradskej štvorky, ktorý sa nezúčastnil na slávnostnom obede. Pozvanie českého predsedu vlády Petra Nečasa prijali jeho poľský kolega Donald Tusk a maďarský Viktor Orbán.

Fico svoj odchod z Prahy vysvetlil pracovnými povinnosťami. "Oficiálna časť sa skončila tlačovou konferenciou, to bol neoficiálny obed. Keďže sa v Národnej rade SR diali pomerne významné veci, tak sa chcem ešte predtým, ako odídu poslanci mimo Bratislavy, s niektorými z nich stretnúť," uviedol po návrate novinárom.

Zákonodarcovia dnes totiž veľkou väčšinou schválili medzinárodnú zmluvu o vytvorení Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS). Za vznik tzv. trvalého eurovalu sa vyslovilo 118 zo 144 prítomných zákonodarcov. Išlo o všetkých poslancov Smeru-SD, Mostu-Híd a SDKÚ-DS, ako aj väčšiny poslancov KDH. Proti bol celý klub SaS, väčšina OĽaNO, poslankyňa KDH Monika Gibalová a nezaradení poslanci Daniel Lipšic a Jana Žitňanská.

Napriek svojmu skoršiemu odchodu neznižuje Fico význam V4. Ten podľa neho neustále narastá. "Je vnímaná ako veľmi solídny regionálny mechanizmus, ktorý funguje. Vláda SR má eminentný záujem na pokračovaní tohto mechanizmu," ubezpečil premiér.
 

Vyberte región